viernes, septiembre 22, 2006

Dia sense...què?

Avui era el Dia Europeu sense cotxes, i una vegada més, se'ns demostra quina és la política del Partit Popular. L’Ajuntament de Palma no ha pres cap mesura concreta, no s’ha fomentat que al menys per un dia la gent deixés el cotxe a casa, no s’ha promogut cap mesura per afavorir la mobilitat sostenible a Palma, ni un reforçament de línies de autobús, ni afavorir l’ús de la bicicleta, no s’ha fet cap tipus de propaganda o campanya per publicitar la celebració...

En fi, que darrerament el Partit Popular ens mostra més que mai la seva política tal i com és.

Fa uns dies vos transcrivia les paraules d’en Matas dient que el seu govern fomentava el transport públic i pretenia fer desaparèixer el trànsit a la ciutat, també vos recordava com la nostra batllessa es gastava els nostres doblers en postaletes electoralistes.

Ara bé, no es deixen ni un duro en promoure la celebració del dia sense cotxes, segueixen sense facilitar l’ús de la bicicleta, no es millora les rutes dels autobusos, ni les freqüències, en general, no s’afavoreix el transport sostenible, i en definitiva, es segueix fomentant l’ús massiu del transport privat.

El Partit Popular no sap fer front a les problemàtiques actuals de la nostra ciutat; d’alguna manera fragmenta la ciutat, la fa més injusta, accentua les desigualtats i afavoreix la injustícia social. La política de mobilitat que ens fa patir, suposa una fragmentació sociocultural de la ciutat, afavoreix l’exclusió, l’aïllament... ens construeix una ciutat incòmoda, poc habitable i cada vegada menys democrática.

En Jordi Borja* explica molt bé com la legitimació de les demandes locals i la síntesi entre valors universalistes i pràctiques polítiques territorials requereixen la formulació de drets que permetin desenvolupar un lluita democràtica per la justícia a la ciutat.

"El derecho a moverse con facilidad por la ciudad metropolitana debe universalizarse, no reservarse a los que disponen de vehículo privado motorizado. El derecho a la movilidad teniendo en cuenta la heterogeneidad de las demandas y de los movimientos de la población requiere hoy de una oferta pública muy diferenciada."

Doncs això.

*Jordi Borja, geògraf i urbanista.